Ät vegetariskt i malmö

Sveriges tredje största stad Malmö har med sin närhet till Danmark och kontinenten alltid varit starkt influerad av trender från andra länder. Naturligtvis har här också utvecklats en speciell matkultur. Det har gjort att Malmö var tidigt ute med att erbjuda vegetariska restauranger. Långt innan den vegetariska trenden svepte över Sverige för ett par år sedan. I Malmö serverades till exempel Sveriges första falafel, en vegetarisk rätt som idag är närmare en standardrätt på pizzeriornas meny över hela landet. Men nån gång på 1970-talet när den introducerades var det en exotisk rätt för många Malmöbor. Idag finns ett stort utbud av restauranger som serverar vegetarisk kost. En del har endast växtbaserade rätter på menyn och andra kör med en blandning av kött och grönsaksrätter.

The Vegan Bar

Denna mysiga krog med pubmeny av mumsiga hamburgare och annan plockmat ser vid första anblick ut som vilken Möllan-krog som helst som serverar öl och mat. Faktum är dock att alla hamburgare är veganska på The Vegan Bar. Här kan du välja mellan whiskymarinerad tofuburgare eller en hamburgare med en bas av kryddiga kikärtor. En bönburgare kan få sällskap på tallriken av ett 30-tal smaskiga tillbehör som syltad rödlök och rökt vegomajo.

Raw Food House

Är du den som gillar söta saker ska du bege dig till Raw Food House på Friisgatan i Malmö. Här kan du avnjuta underbara bakverk som tårtor och kakor. Allt är tillverkat utan gluten och mjölk och det är inget tillsatt socker i så här kan du njuta av en kaka till. Raw food är som namnet antyder just rå mat som inte får upphettas till över 42 grader. Ingen idé att beställa in en kopp te alltså. På den här restaurangen kan du avnjuta rätter komponerade av nötter, frön, bönor och allsköns grönsaker. Menyn bjuder på allt från frasiga falafel till saftiga burgare. Allt serveras med goda såser och röror. Det finns även ett stort utbud av varor och livsmedel med raw food att köpa med sig hem. De erbjuder också kurser i matlagning för den som vill lära sig hur man kan servera dessa läckerheter hemma till sina vänner och familj.

Raw Food House

 

Mineral

Känner du att du vill vara trendig beger du dig till denna nyöppnade Berlin-inspirerade restaurang som finns inhyst i en gammal industrilokal. Naturligtvis har den trendiga industrikänslan bevarats. Här träffas det vackra folket för att få sig lite god mat och trevligt sällskap. En meny av ett par, tre rätter plus plockmat och snacks gör att det är lätt att välja. All mat är genuint hemlagad från grunden med färska råvaror. Mycket av fokus är på så kallad comfort food och är kryddad med miso för att ge den extra umamismaken. Några exempel är potatisstomp med pepparrot, stora hemgjorda ravioli med ”ricotta” tillverkad av cashewnötter och örter samt en ratatouille på tomat, pinjenötter och aubergine.

Sajvva

På Sajvva kan du njuta av mat från världens alla hörn. Menyn är inspirerad av bland annat mexikanskt, vietnamesiskt och indiskt. Smakerna korsas hej vilt och köket tar hela tiden till sig ny inspiration. Välj mellan många små grönsaksrätter toppade av härliga och smakrika såser och röror med umami.