Äta gott vegetariskt i Västerås

Äta gott vegetariskt i Västerås

Av flera olika anledningar äts det vegetarisk och i Västerås erbjuds det ett flertal restauranger som har smakfulla vegetariska maträtter. Det händer faktiskt mycket med kroppen i samband med att man väljer att antingen ta bort kött vis enstaka tillfället eller för alltid. Detta gäller för både individen i sig, men också för sin omgivning.

Det gäller att få i sig rätt mängd proteiner och med den höga köttkonsumtion hos vuxna som äter betydligt mer protein än som rekommenderas. Överskottet av det proteinet man stoppar i si bilda till fett, som i sin tur kan innebära exempelvis risken att få kärl- och hjärtsjukdomar. Därför kan det vara en bra anledning att besöka någon av Västerås vegetariska restauranger då och då för att hålla kroppen i trim. Då man kan äta andra livsmedel som är proteinrika istället, så som till exempel mandlar, bönor, qourn eller oumph!

Varför äta vegetariskt?

I och med att man äter mycket kött så kommer kroppen att påfrestat och risken är att kroniska och akuta inflammationer kommer att uppstå. I samband att äta vegetarisk minskar man inte enbart risken att få inflammationer utan en vegetarisk kost är också inflammationshämmande.

I Amerika har cirka 40% av all befolkning en så kallad prediabetes, vilket är stadier som är innan en typ 2-diabetes utvecklas. Befolkningen i USA är på andra plats bland de som äter mest kött  världen. Ett flertal studier har påvisat att en kost innehållande mycket kött och risken för att få typ 2-diabetes hänger ihop. Att ha en vegetarisk kost är ett sätt att förebygga risken för just den sjukdomen.

Är men dessutom miljömedveten så har det påvisats att produktionen av vegetariska livsmedel kräver betydligt mindre resurser, kan mätta fler personer och är sparar naturer. Samtidigt som en vegetarisk kost ökar livslängden hos människorna. En person som är vegetarian har 12% mindre risk att avlida i förtid jämfört med de som äter kött. Livet förlängs med upp till hela nio år. Skulle det vara så att man älskar kött bör man ändå äta vegetariskt någon gång då och då.

Tips på vegetariska restauranger i Västerås

Tips på vegetariska restauranger i Västerås

Kopper Restaurang & Festvåning – Satsar helt och hållet när det ska servera vegetariskt. Det finns alltid en vegetarisk rätt på dagens lunchmeny. Några delikata rätter såsom pulled vego, ugnsbakad rotselleri, rostad kål med morot- och kikärtscurry och tempura grönskar serveras där.

Agrill – Serverar inte enbart rätter med kött utan erbjuder också Veckans Vegetarisk för att erbjuda ett fullgott alternativ till de personer som vill äta vegetarisk. Några av de rätter som går att hitta på meny vid olika tillfällen är smörbakad kålrot och haloumiburgare. Burgarne finns alltid på menyn.

Veggoköket – Perfekt för de som är vegetarianer och veganer. Varje veckas serveras det en buffé med varierande tema. Det kan vara allt från svensk husmanskost till karibiska smaker. Det går att äta Jamaican pulled jackfruit, majs- och “parmesan-röra, samt glasnudelsalla med koriander. Fördelen med buffé är att alla hittar något som passar tycker och smak.

Spicy Hot – Hittas på flera ställe i Västerås och de erbjuder en meny som enbart erbjuder vegansaka rätter och gäller under lunchtid. Bland annat serveras wokad tofu, stekta nudlar med Oumph!, samt andra Oumph! veganrätter. Det går att både att äta där men även ta med sig maten.