Äta vegetarisk i Lund

Äta vegetarisk i Lund

Något som har blivit allt vanligare är att vegetariska produkter börjar finnas i större utsträckning i matbutikerna. Detta är också en trend som har börjat synas inom restaurangbranschen då allt fler ställen har börjat med att servera vegetariska alternativ. Det finns till och med matställen som endast erbjuder vegetarisk och vegan maträtter.

Befinner man sig i Lund går det till och med ladda ner VegoLund-appen för att ha koll på vilka ställen i Lund serverar vegan och vegetarisk mat. Att äta vegetariskt har många fördelar för sin kropp, men också miljön tjänar på att man går över till en vegetarisk kost. Sedan är det upp till var och en att göra det fullt ut eller ersätta en måltid då och då till att bli helt och hållet vegetarisk. Oavsett vilket kommer man som individ tjäna på det.

Bra för hälsan

Genom att ersätta alla sina måltider eller vid enstaka tillfällen innebär ett flertal vinster för sin hälsa. Enligt studier som Livsmedelsverket har tagit del av innebär en vegetarisk kost minskad risk för att drabbas av så kallade välfärdssjukdomar. Sådana sjukdomar som kärl- och hjärtsjukdomar, högt blodtryck och vissa typer av cancer. Likaså minskas risken för att drabbas av åldersdiabetes, fetma och njursten, vilket beror på den kost som människor äter i dagens samhälle då köttmängden är stor.

Näringsämnen finns i vegetarisk mat

De flesta har säkert hört att man måste äta fisk och kött för att få i sig alla de näringsämnen som sin kropp behöver för att må bra. I verkligheten så är det en myt eftersom det går utmärkt att finna vegetariska alternativ till kött och fisk som innehåller ett fullgott näringsinnehåll. På Livsmedelsverket webbsida går det att hitta information och tips på råvaror som har de näringsämnen som kroppen behöver.

Att äta grönt kostar mindre

Förutom att man mår bättre, sparar på miljön och att inga djur skadas innebär att äta vegetariskt att det kostar mindre. Vilket gör att man får pengar över till annat. Kött är vanligtvis en råvara som är dyr och genom att äta grönt sparas pengar. Välj rotfrukter, grönsaker och baljväxter som en bas när det är dags att laga mat hemma.

Tips på restauranger som serverar vegetariskt i Lund

Tips på restauranger som serverar vegetariskt i Lund

Hummus Bar Lund – Är ett mellanöstern- och medelhavs-inspirerat kök. De serverar både vegetariskt och veganrätter. Öppet för lunch måndag till lördag. Adressen är Bangatan 9. Govindas – De serverar vegan och vegetarisk mat av hög kvalitet och tillhör favoriterna bland de vegetarianerna och veganerna i Lund. Öppet för lunch måndag till torsdag 11.00 – 15.00, då det är mest studenter som kommer och äter. Adressen är Bredgatan 28. Stenkrossen – Är ett kulturcenter där det erbjuds arbetsyta och verkstad för olika projekt inom kultur, konst och innovation. Det finns även en restaurang som serverar vegetarisk och vegan rätter. Perfekt att besöka om man är intresserad av kultur. Adressen är Kastanjegatan 13-15.

Vegeritet – Hittas i Lunds saluhall och de erbjuder rätter som är veganska och vegetariska. Det finns både kalla och varma rätter så som soppor, grytor, sallader, delikatesser och godsaker. Vegeriet har öppet för lunch, men serverar även mat kvällstid och erbjuder catering. Deras catering har ett flertal bufféalternativ, allt från libanesisk meze till italiensk antipasti. Adressen är Mårtenstoreget 1.