Daniel Berlin Krog

Daniel Berlins krog i Skåne-Tranås grundades år 2010 och fick sin allra första stjärna i Guide Michelin år 2016 och två år senare fick man ännu en stjärna och kan därmed titulera sig själva som en restaurang med två Michelinstjärnor. Motiveringen till dessa två stjärnor löd: ”I ett härligt 150 år gammalt hus i en lugn by huserar denna charmiga lilla restaurang. Det högkvalificerade köket blandar nya nordiska element med en klassisk bas för att göra det mesta av riktigt lyxiga ingredienser. Det finns en renhet och subtilitet hos de 20 + rätterna och kontrasten i texturerna är minnesvärda.” Att denna restaurang ligger i en by med ett invånarantal på drygt 200 personer är också något som gör upplevelsen lite speciell. 

Restaurangen

Daniel Berlin Krog ligger som sagt i den lilla byn Skåne-Tranås och här finns en av världens bästa kockar. Hans namn är, föga överraskande, Daniel Berlin. Han grundade restaurangen år 2010 och idag besökes hans restaurang av folk från hela Europa, USA och Asien. Anledningen till att Daniel Berlin valde denna plats var på grund av innergården. Vid grundandet hade han inte så mycket pengar för att köpa ett kustnära ställe. Det viktigaste var dock att köpa egen mark där han kunde odla råvaror själv, och därför blev det här, där marken var billig. På marken odlar han idag grönsaker och örter och i närheten så jagar han dov-, kronhjort, duvor och fasaner. Maten är säsongsbetonad och på sommaren är det mest grönsaker och primörer som står på menyn. Det är det som lockar många till hans restaurang, att det är säsongsbetonat och att råvarorna är lokala. Vill man själv komma hit för en måltid får man boka minst 90 dagar i förväg och betala minst 1 250 kronor per person, beroende på vad man vill dricka till maten. Daniel Berlin spenderar mycket tid själv i köket, något som gör maten till vad den är. Han har vunnit utmärkelsens Kockarnas Kock två år i rad vilket är ett pris som röstas fram genom att ungefär 100 kockar i hela Sverige får ange vilken krog och kock de tycker är bäst i Sverige.

Maten

Daniel Berlin förklarar att han snarare ritar nya maträtter än skriver recept. Daniels pappa Per-Anders sköter vinerna och har utbildat sig till sommelier och Daniels mamma Irene sköter trädgården och hjälper till med serveringen. Restaurangen har två rum där det i ena rummet finns fjorton stolar fördelat kring fem bord och i andra rummet finns plats för sex till tolv personer. Middagen brukar inledas med en parad av aptitretare som jästpannkaka, grisfett och sylt på fermenterat nypon och kryddigt bröd med lever. Rätterna hos Daniel Berlin är inte komplicerade med massa olika ingredienser utan här finns exempelvis en rätt som bara består av palsternacka, tupp och hasselnötter. Det är hur det tillagas som gör rätten till ett mästerverk. Andra rätter är exempelvis torsklever med torkad äggula, violer, sparris och nässelkräm och kalvbräss med judasöron, oxalis, aronia och rödbeta. Till efterrätt finns bland annat salt maräng, yoghurtglass på getmjölk och en kolasås med rosmarin.

Maten