Fäviken Magasinet

Denna restaurang är belägen utanför Åre och var den första restaurang utanför Stockholm som belönats med två stjärnor i Guide Michelin. Dessa stjärnor fick de år 2016 och har lyckats behålla sina stjärnor sedan dess. Fäviken är en speciell plats att befinna sig på då de inte påminner om en klassisk restaurang. Fäviken ligger relativt avlägset och restaurangen ligger i en stugliknande byggnad. Fäviken arbetar med årstidernas variationer och traditioner och deras talesätt är att de ”lever med bygden”. Under sommaren och hösten skördas det som växer på deras mark och förädlas med metoder som de återupptäckt ur matlagningstraditioner eller själva skapat. Inför vinterhalvåret bygger de upp förråden och torkar, saltar, syltar, saftar och syrar råvaror. Under jaktperioden tar Fäviken hand om det som fjällvärlden har att erbjuda och när våren gör sitt intåg är förråden tomma och man börjar om på nytt. Man kallar det själva för Fävikens kretslopp. För den som vill övernatta går det bra då Fäviken även har sex rum för uthyrning.

Maten

Magnus Nilsson är den som gör Fäviken till vad det är. Han är född år 1983 i Selånger och är en svensk kock som utmärkt sig med den unika matlagningsstilen som kallas för rektún mat. På jamska, vilket är en dialekt som talas i Jämtland, betyder rektún mat riktig mat. Denna form av mat har fått genomslag även utanför Sveriges gränser. Här serveras experimentella förrätter, huvudrätter och desserter som man garanterat inte ätit någon annanstans. Man kan få rått kohjärta, torkade skivor av gammal sugga, mjödbräserad kaninnjure eller vispat ankägg. Paradnumret innehåller just det råa kohjärtat. Paradnumret består nämligen av att kapa ett koben med köttsåg inför gästernas ögon, sedan skrapa ur benmärgen och servera denna med tärnat rått kohjärta på en brödskiva. Andra rätter man höjer på ögonbrynet åt är exempelvis styckad hummer serverad med rivet oxiderat äpple och nypressad äppeljuice och deras glasskorg. Glasskorgen kan bland annat innehålla ensilageglass gjord på klövergräsensilage som mixas hårt, blandas med glass och sedan silas.

Recensioner

Fäviken är en välkänd restaurang bland Europas matrecensenter och många har åkt hit för att uppleva den unika matupplevelsen. Guide Michelins motivering till de två stjärnorna löd: ”Den här avlägsna, men idylliskt uppsatta jaktstugan erbjuder en helt unik upplevelse. Teamet jagar, förädlar, odlar och konserverar – och detta läggs till fantastiskt bruk i middagsrätterna, med tekniker som är baserade på skandinaviska traditioner. Alla gäster serveras samtidigt, av kockarna själva. Sovrummen erbjuder enkla, rustika bekvämligheter.” Den mest talande recensionen kan dock ha skrivits av Allan Jenkins som är matskribent på tidningen The Observer. Hans recension löd: ”På hyllorna i källaren står laboratorieliknande glasburkar med inlagda grönsaker, svävande som drunknande varelser bland utomjordiska växter. Restaurangen liknar till hälften ett klosterliknande retreat, till hälften ett gömställe för fredlösa. Luften fylls av klagande folkmusik, för hög för att vara behaglig. Känslan av att ha blivit kidnappad av en sekt blandas med ivrig förväntan. När han sågar itu ett gigantiskt märgben mitt i restaurangen liknar det en fältoperation. Tillsammans med tärningar av rått hjärta, riven kålrot och örtsalt blir det en av de bästa maträtter jag någonsin kommer att äta.” En mycket talande beskrivning som säger mycket om denna unika och spännande restaurang.

Recensioner