Guide Michelin del 1

Guide Michelin, eller Michelinguiden som vi ofta kallar den i Sverige, är en serie guideböcker för resenärer och restauranggäster. Guiden ges ut av däcktillverkaren Michelin och innehåller rekommendationer och betygsättningar på hotell och restauranger. Det är mycket åtråvärt att komma med i guiden och de bästa restaurangerna i Guide Michelin har en, två eller tre stjärnor där tre stjärnor är det högsta betyget en restaurang kan få.

Historia

Guide Michelin publicerade för den allra första gången redan år 1900 och gavs ut i Frankrike av de två bröderna Edouard och André Michelin. Den gavs ut för att hjälpa bilister att hitta rätt väg och för att hitta hotell att övernatta på. Guiden delades ut helt gratis till alla som införskaffade sig en bil och 35 000 exemplar delades ut år 1900. År 1900 fanns det cirka 3 000 bilar i Frankrike och den största majoriteten av dessa bilar fanns i Paris. Syftet med guiden var att folk skulle resa utanför Paris mer än vad de gjorde i dagsläget. Anledningen till att Michelin ville detta var på grund av folk skulle då slita mer på däcken och behöva köpa nya däck men också för att sprida intresset om bilar så att fler skulle införskaffa sig en bil, och i slutändan behöva nya däck till slut. Guiderna innehöll till en början information om var det fanns drivmedel till bilen, hur man gick till väga för att byta däck och glödlampor samt var det fanns bra restauranger och hotell. Fyra år efter den första guiden publicerades kom en guide till Belgien, som bröderna stod bakom. Mellan 1907–1911 introducerades guider för länderna Algeriet, Tunisien, Alperna, Schweiz, Bayern, Nederländerna, Tyskland, Spanien, Portugal, Irland, de brittiska öarna och det som de kallade solens länder i sin guide, nämligen Nordafrika, södra Italien och Korsika.

Guide Michelin förändras

Guiden publicerades inte under första världskriget men reviderade utgåvor publicerades efter kriget fram till 1920. Det var runt dessa årtal som Guide Michelin också förändrades mycket. Man började ta betalt för guiden 1922. Anledningen till detta sägs vara att André Michelin sägs ha sett kopior av guiden användas till att bygga upp en arbetsbänk och baserat på principen att ”man respekterar bara det man betalar för” bestämdes det att börja ta betalt för guiden. Andra förändringar som att kategorisera restaurangerna och ta bort annonserna från guiden genomfördes samtidigt. Guiden blev alltmer populär och bröderna Michelin började anlita inspektörer för att besöka och granska restaurangerna. 1926 började man systemet med att dela ut stjärnor men från början fanns det bara en stjärna att dela ut. År 1931 införde man även två stjärnor och tre stjärnor. Publiceringen upphörde återigen under andra världskriget men återupptogs 1945. Den första amerikanska Guide Michelin kom 2005 där man täckte över 500 restauranger i New York och 50 hotell i Manhattan. Från och med 2013 kom guiden att publiceras i fjorton versioner som täcker 25 länder. Guide Michelin Nordic Countries heter versionen som bedömer restauranger i Danmark, Sverige, Norge, Finland och Island.