Michelinrestauranger i Göteborg

Den senaste bedömningen av restauranger i Sverige av Guide Michelin kom i februari 2018. Enligt den så är det idag 26 restauranger i Sverige som berikats med en, två eller tre Michelinstjärnor. Elva av dessa restauranger ligger i Stockholm, en i Skånes Tranås, en i Järpen, en i Älvsjö, en i Borgholm, en i Växjö, fyra i Malmö och sex stycken ligger i Göteborg. Gemensamt för alla restaurangerna i Göteborg är att de innehar en stjärna.

De sex restaurangerna i Göteborg är Restaurang 28+, Thörnströms Kök, Bhoga, Koka, SK Mat och Människor och Upper House.

Restaurang 28+ och Thörnströms Kök

Restaurang 28+ är en gourmetrestaurang som ligger på Götabergsgatan i Göteborg och grundades år 1985. Restaurangen har 40 platser där middagsgästerna får njuta av närproducerade ekologiska säsongsråvaror från en meny som byts ut var 4:e till var 6:e vecka.

En förrätt här kostar mellan 185 och 215 kronor, en varmrätt mellan 265 och 335 kronor och dessert ungefär 170 kronor. Man kan även välja att köpa en meny för 895 eller 995 kronor där dryck också ingår. Restaurang 28+ är den restaurang i Sverige som haft sin Michelinstjärna längst tid då de haft stjärnan i 27 år, sedan år 1991.

Restaurang 28+ och Thörnströms Kök

Thörnströms Kök ligger i stadsdelen Johanneberg i Göteborg där den drivs av Anne och Håkan Thörnström. Restaurangen har funnits sedan 1997 och fick sin Michelinstjärna år 2011. ’

Restaurangen har 60 platser och ett chambre separée, ett avskilt rum, där 6 personer kan njuta av maten i varandras sällskap.

Menypriset är mellan 675 kronor och 1175 kronor och varierar i antal rätter och antal råvaror. Thörnströms Kök lagar modern skandinavisk och regional mat och utvecklar ständigt sina rätter. Som många av dessa lite mer exklusiva restaurangerna arbetar även Thörnströms Kök med råvaror från småskaliga producenter som finns i deras närområde och prioriterar ekologiska råvaror.

Bhoga och Koka

Bhoga öppnades år 2012 och ligger i Nordstaden i Göteborg. Efter bara två år fick de sin Michelinstjärna. Det snabba tillskottet av denna stjärna har att göra med att grundarna, Niclas Yngvesson och Gustav Knutsson, inte är nya namn i restaurangbranschen utan tillsammans har mycket erfarenhet från att ha jobbat på exklusiva restauranger förut.

Maten kommer från svenska och lokala gårdar och det betyder att det i stor utsträckning är producenten, i detta fall gårdarna, som bestämmer hur menyn på Bhoga kommer att se ut och hur ofta den behövs ändras. För den som vill läsa mer om Bhoga finns en artikel här på hemsidan som bara handlar om Bhoga.

Koka ligger på Viktoriagatan 12 i stadsdelen Vasastaden i Göteborg. Koka ersatte den tidigare restaurangen Kock & Vin som låg här. Denna stängdes och sedan nyöppnades under det nya namnet Koka år 2014.

I februari 2015 fick de sin Michelinstjärna, och även den tidigare restaurangen Kock & Vin hade också haft en Michelinstjärna. Skillnaden när restaurangen blev Koka var att menystorlekarna blev mindre. Koka erbjuder gästerna att välja på sju, fem eller tre rätter. Dessutom är priserna billigare på Koka än de var på Kock & Vin. Koka har 42 sittplatser och en meny kostar mellan 495 och 895 kronor.

Kock & Vin

SK Mat och Människor och Upper House

SK Mat och Människor ligger i stadsdelen Lorensberg i Göteborg och har gjort så sedan i april 2014 då restaurangen öppnades av Stefan Karlsson. Det tog mindre än ett år innan restaurangen fick sin Michelinstjärna. Restaurangen är unik då maten tillagas mitt i matsalen i ett öppet kök utan väggar. Funderar man på något går det att fråga kockarna direkt.

Det är en restaurang där själva matlagningen är en del av konceptet. Det är inte en restaurang där man tar fram mobilen och tittar klart den sista snutten på serien man följer på hbonordic.com, spelar klart ett spel på pokerstarcasino.eu eller lyssnar på sin favoritlåt på spotify.com medans man väntar på sin mat. Här får man följa sin mat från beställning, matlagning och hela vägen till ens bord. Ibland är det till och med kocken som serverar maten till dig. Rätterna här bygger mycket på råvaror från närområdet och för den som vill uppleva denna restaurang så kostar en meny mellan 595 och 895 kronor.

Upper House är ett femstjärnigt lyxhotell på 25:e våningen i Hotel Gothia Towers i Göteborg. På hotellet finns Upper House Dining sedan år 2013 som fick sin Michelinstjärna i februari 2016. Råvarorna kommer från närområdet, slaktare och mejerier är lokala och charken gör de själva. På taket odlar de sina egna örter och deras kreativitet när det gäller maträtter speglas tydligt i deras meny. På menyn finns bland annat tartar på biffinnanlår med ostron, syltade lökar och surdegsknäcke bakat med alger. Upper House Dining har cirka 50 platser och att restaurangen ligger i ett femstjärnigt hotell speglas i priserna. En varmrätt kostar mellan 950 och 1 400 kronor.

Dessa sex restauranger representerar för närvarande Göteborg i Guide Michelin. Om de blir flera får vi vänta med tills nästa år med att få reda på, men det finns ett par restauranger som inte alls ligger långt borta från att ansluta sig till denna skara av Michelinrestauranger i Göteborg.