Oaxen Krog

White Guides utmärkelse Årets Merroir Award delades ut 2017 i samarbete med Norges Sjømatråd. Med utmärkelsen premieras en restaurang, där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema excellerat under året. Syftet med utmärkelsen är att främja hållbart nyttjande av fisk, skaldjur och grön sjömat. Årets Merroir Award 2017 gick till Oaxen Krog i Stockholm. Motiveringen till att Oaxen fick motta utmärkelsen löd; ”För att ständigt utforska våra vatten, bryn och stränder efter det oupptäckta och det underutnyttjade, som bjuder på stora smakupplevelser och god näring utan att känsliga bestånd och sköra vattenmiljöer hotas”.

Om Oaxen Krog

Denna krog tillhör lyxsegmentet inom restaurangbranschen. Oaxen Krog ligger i gamla Djurgårdsvarvet vid Beckholmsvägen 26 på Djurgården i Stockholm och har funnits sedan 1994. Grundarna av Oaxen Krog är krögarna Magnus Ek och Agneta Green. Från början låg restaurangen på ön Oaxen i Stockholms södra skärgård i Södertälje kommun. Här hade man även en båt där restauranggäster, om de ville, kunde övernatta i hytterna ombord. Man tog emot flera utmärkelser genom åren av White Guide och man var med på den prestigefyllda listan The 50 Worlds Best Restaurants i flera år. År 2011 bestämde man sig för att flytta till ett mer centralt läge och stängde ner Oaxen Krog. År 2013 öppnade man igen, denna gång på Djurgården i Stockholm där man ligger kvar än idag. Man byggde ett klubbrum som fungerar som en matsal för de som vill äta middag i avskildhet, fira det speciella tillfället eller unna sig det lilla extra. Här finns plats för sexton gäster och en skräddarsydd meny efter gästernas önskemål sätts upp. Man passade även på att öppna en systerrestaurang i samma byggnad, Oaxen Slip. Oaxen Krog fick 2015 två stjärnor i Guide Michelin. För Oaxen Krog och Oaxen Slip är hållbarhet något som genomsyrar verksamheten, från byggnaden och inredningen till maten som serveras. Hållbara material som finns i Sverige väljs och europeiska viner köps enbart in från små utvalda vinbönder. Soporna sorteras, matavfallet blir till biogas och uppvärmning av deras lokal sker med hjälp av bergvärme och värmeåtervinningssystem. En majoritet av maten som serveras har vuxit på Djurgården eller i stadens omedelbara närhet. Dessutom arbetar man i största möjliga mån med ekologiska råvaror. Restaurangen har till sitt förfogande en stor odlingslott på Djurgården som de själva kallar för Oaxen Farm. Det är härifrån mycket till restaurangen odlas fram.

Maten

Oaxen Krogs meny är en meny med hög klass. Gästerna serveras en säsongsbetonad avsmakningsmeny som kompletteras med tillhörande vinservering från deras välsorterade vinlista. För den som hellre vill ha alkoholfritt finns det valet tillgängligt också. Deras avsmakningsmeny kostar i dagsläget 2 100 kronor, vinserveringen kostar 1 400 och för alkoholfritt är priset 600 kronor. Typiska maträtter är havskräfta, svensk anka, skogskapris och sås på grillade enbär. Restaurangen har totalt 35 sittplatser och för att få ett bord på en helg gäller det att boka minst tre veckor i förväg. Deras systerrestaurang Oaxen Slip serverar nordisk bistromat i ett mer plånboksvänligt format. På menyn här finns bland annat rostad fläsksida, torsk i panna, stekt ankbröst och hel, grillad rödtunga.