Populära vegetariska rätter

Att äta en vegetarisk kost är något som blivit mer och mer populärt under det senaste årtiondet.

Det har hållits många debatter och diskussioner om varför vi människor borde vara vegetarianer. Att vara vegetarian kan främja både hela världens miljö samt din egen hälsa. Orsaker till att bli vegetarian kan alltså vara på grund av hälsan eller miljön men även på grund av religion eller andra etiska skäl. Några av hälsofördelarna av att vara en vegetarian är att de mer sällan insjuknar i vissa typer av cancerformer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Även är det bra att vara vegetarian om man lider av högt blodtryck. Grunden i att vara vegetarian är att majoriteten av kosten är ifrån växtriket. Det finns olika typer av vegetarianism, vissa utesluter alla animalistiska produkter medan vissa kan välja att inkludera bland annat ägg, fisk eller mjölk i sin vegetariska livsstil. När man är vegetarian så är det extra viktigt att få i sin samma näring och vitaminer som i en vanlig kost, därför krävs lite extra kunskap och intresse för att orka bibehålla bra kostvanor för kroppen. Ju fler livsmedel man väljer att ta bort som vegetarian desto svårare och viktigare blir det att finna substitut näringsmässigt. Här nedan kommer det att ges exempel på olika bra vegetariska rätter.

Olika rätter

  1. Halloumistroganoff

Stroganoff är en mycket populär och enkel rätt att göra när det kommer till den svenska husmanskosten. Självklart finns det då en vegetarisk variant av den populära rätten. Istället för den traditionella falukorven så använder man sig utav halloumi som proteinkälla. Googlar man på halloumistroganoff så dyker massvis av olika recept upp och man kan välja och vraka bland de olika varianterna. Vissa varianter blandar in både morötter och paprika som stavar så man får en mix av halloumi- och grönsaksstavar i stroganoffen. Halloumistroganoff kan serveras tillsammans med exempelvis ris eller en god sallad.

  1. Falafel

Falafel är en maträtt som har ursprung från Mellanöstern. Det är vanligen friterade bullar gjorda utav basingredienser såsom kikärtor, olika kryddor och lök. På nätet så kan man hitta flertalet olika recept på detta “bollar”. Man kan tillaga dem på olika sätt, bland annat som tidigare nämnt genom fritering, stekning eller i ugn. Falafel brukar bland annat serveras till en härlig sallad eller i pitabröd med valfria grönsaker samt sås.

  1. Vegetarisk lasagne

Den klassiska lasagnen kan på många olika sätt göras vegetarisk. Man kan exempelvis byta ut den traditionella köttfärsen mot exempelvis sojafärs. Detta är det vanligaste substitutet att göra om man vill uppnå ett resultat som kan bli näst intill identiskt till den icke vegetariska lasagnen. Andra varianter kan innehålla grönsaker istället för färs. Exempel på dessa varianter är svamplasagne och spenatlasagne. Även denna rätt kan man googla på och finna en djungel av olika recept.

  1. Vegetariska biffar

En annan vanlig rätt som gjorts om till en vegetarisk tappning är de traditionella biffarna. Istället för att använda sig av köttfärs så kan man använda sig utav rivna grönsaker, vegofärs eller ost. Vanliga varianter av de vegetariska biffarna är rotfruktsbiffar, morots- och halloumibiffar, bönbiffar och sötpotatisbiffar. Vanliga tillbehör till vegetariska biffar är exempelvis en härlig sallad, potatis, röror eller ris.

Olika rätter