Restaurang Bhoga

En utmärkelse som delas ut av White Guide årligen är Årets Ölupplevelse. Med denna utmärkelse vill White Guide ”premiera en restaurang där ett seriöst arbete med öl och ett intressant urval visar att ölets hela smakregister kan motsvara vinets förmåga att lyfta fram maten”. 2017 delades denna utmärkelse ut till Bhoga i Göteborg.  Motiveringen löd ”För att med ett djupt engagemang och sprudlande entusiasm visa upp ett lokalt och alldeles strålande ölutbud, samt att med detta som verktyg bjuda på några av årets bästa mat- och dryckeskombinationer”.

Starten av Bhoga och personerna bakom

Bhoga är en relativt nystartad restaurang som öppnades 2012 av Niclas Yngvesson och Gustav Knutsson. Restaurangen ligger i stadsdelen Nordstaden i Göteborg. Namnet till restaurangen kommer från språket sanskrit, där Bhoga betyder njutning. Bara knappt ett år efter öppning började utmärkelserna hagla in och sedan dess har utmärkelserna fortsatt hagla. Av White Guide år 2013 utsågs restaurangen till Årets bar, Årets stjärnskott och även Årets Fyrfota Gastronomi. Året efter var det dags för nästa stora utmärkelse när Bhoga tilldelades en stjärna i Guide Michelin. Varken Niclas eller Gustav är nya namn i restaurangbranschen. Niclas har jobbat på exklusiva restauranger ibland annat USA, England, Australien, Norge och Singapore. Han arbetar gärna själv med asiatiska smaker som han har en förkärlek till. Gustav har jobbat på restaurang i både Kina och Hong Kong, men den mesta av hans tid inom restaurangbranschen har han spenderat på toppkrogar i Göteborg.

Mat, dryck och intryck

Maten är fokuserad på nordisk mat med tonvikten på västkust och närodlat. Deras ölutbud var det som lyftes fram av White Guide 2017 och Bhoga har ett fokus på mindre ölproducenter, detsamma med vinet som man tillhandahåller. Restaurangen uppskattas för sin stämning som uppfattas som lugnt och skönt, och med bra plats mellan borden. Maten som serveras är från råvaror från svenska och lokala gårdar och menyn sätts ihop utifrån detta samarbete med deras producenter. Rätterna kan därför skiftas ganska ofta då producenter och säsong är det som i slutändan kontrollerar vad Bhoga har tillgång till för råvaror. Bhoga har en erfaren Sommelier som ansvarar för de provningar man erbjuder av vin, öl, whisky, bourbon, rom, tequila och allt däremellan. År 2016 startade Niclas och Gustav en systerrestaurang till Bhoga som heter The Publican. Restaurangen öppnades i bottenplanet av ett nybyggt elvavåningshus bakom Gamla Ullevi. Skillnaderna mot Bhoga är många, The Publican är en heldagsverksamhet med frukost, lunch och kvällsöppet för bokade sällskap. Inriktningen med närproducerad västsvensk mat lever dock kvar även här. Niclas, som hade en förkärlek för asiatiska smaker, har med The Publican fått chansen att äntligen jobba med dessa smaker. The Publican serverar nämligen både svensk husmanskost och koreansk husmanskost. Med det blev man faktiskt den första äkta koreanska restaurangen i Göteborg. Basen i den koreanska maten är ris eller nudlar som serveras till sidorätter som kött, tofu, skaldjur och fisk. Man serverar även Koreas nationalrätt kimchi, vilket är en kryddstark grönsaksrätt. Den kommande vintern kommer man även erbjuda ett koreanskt julbord.