Restaurang Esperanto

Den 5 mars 2017 gick White Guide Gala av stapeln på Svenska Mässan i Göteborg. Här kom fjorton olika priser att delas ut, en av dom var Årets bästa restaurang vilket tilldelades restaurangen Esperanto.

Bakgrund och systerrestauranger

 Restaurangen öppnade år 2005 och drivs av Sayan Eriksson som tidigare var medlem i Svenska Kocklandslaget. Esperanto är beläget på Kungstensgatan 2 i Stockholm. Restaurant Manager är Maria-Magdalena Johansson. I augusti 2014 anslöt sig en av Sveriges främsta sommelierer, Sören Polonius, till Esperanto. Han är idag chefssomalier för hela Esperantogruppen där även Shibumi ingår och Råkultur gjorde detsamma fram tills slutet på 2017. Idén till att starta restaurangen kom upp på en djuphavsfiskebåt utanför Kuba. Grundarna av Esperanto befann sig där efter att ha vunnit OS-guldet med Svenska Kocklandslaget och priset de fick var bland annat en resa till Kuba. Namnet Esperanto snappades upp från boken The Alchemist av Paulo Coelho där han beskriver Esperanto som universums språk. Det var så gastronomin på Esperanto skulle vara, internationell, gränslös och livfull. Esperanto serverar skandinavisk mat och det gäller att boka i god tid om man vill få en chans att äta här. Systerrestaurangen Shibumi serverar japansk mat och ligger i samma lokal som Esperanto. Ordet shibumi står för subtil och anspråkslös skönhet som balanserar enkelhet och komplexitet. Shibumi har sextio sittplatser och det är ingen idé att spontant gå dit en fredagskväll. Väntetiderna för ett bord är cirka en vecka för vardagar och drygt en månad för ett bord på en helg. Råkultur öppnades 2009 som en del av Esperantogruppen och var ett renodlat sushiställe. Det blev snabbt ett av Stockholms mest hyllade sushiplatser men Sayan Eriksson bestämde sig för att lägga ner Råkultur i augusti 2017. På frågan varför svarade han; ”Vi har hållit på länge och behöver ta en paus och få in ny kreativ energi känner jag. Det handlar också om en konkurrenssituation, det finns en massa andra som gör bra sushi i den här stan nu, till skillnad från när vi började”. I Esperantos lokaler finns idag den lilla intima sushirestaurangen Imouto som betyder lillasyster på japanska. Här finns endast nio platser och man får en intim och exklusiv tvåtimmarssittning i händerna på Sayan Isaksson och Batjargal Ochirbat. Imoutu har en stjärna i Guide Michelin.

Utmärkelser

Utmärkelserna är många och välförtjänta. År 2006, ett år efter öppnandet, valdes Esperanto till Årets stjärnskott i White Guide och tilldelades Stockholmspriset av tidningen Nöjesguiden och Gulddraken av Dagens Nyheter i kategorin Lyx. 2007 rankades Esperanto som tredje bästa krog i Sverige av White Guide. Samma år blev man även tilldelad en stjärna i Guide Michelin, en stjärna som man har behållit sedan dess. 2008 blev de korade till Årets bästa restaurang i White Guide och kom på en 72: a plats i The Worlds Best Restaurants. 2009 öppnade Råkultur, som tar VM-silver i Seven Sushi Samurai samma år. 2012 blev Esperanto Årets bästa krog i White Guide och året efter Årets bästa restaurang enligt White Guide. 2014 blev man Årets bästa restaurang återigen, för andra året i rad. 2016 utnämndes man av White Guide till Årets bästa gastronomi med poängen 40/40 vilket var den högsta matpoängen White Guide någonsin delat ut. 2017 var det dags igen att bli Årets bästa restaurang. Det finns inga tvivel om att Esperanto är en restaurang i världsklass och är här för att fortsätta servera mästerliga middagar till sina gäster.

Idén till Esperanto föddes på en djuphavsfiskebåt någonstans utanför den kubanska