Restaurang Frantzén

Restaurang Frantzén blev år 2018 den första restaurang i Sverige som någonsin fått tre stjärnor i Guide Michelin, vilket är det högsta antal stjärnor Guide Michelin delar ut. Guide Michelins motivering till beslutet löd: ”En unik restaurang på tre våningar i en 1800-talsfastighet; ring på dörrklockan, njut av en aperitif i vardagsrummet och få dagens lyxiga ingredienser förklarat för dig. En vacker disk av trä gränsar till det snygga köket ock kockarna gör och förklarar de smakrika rätterna personligen. Matlagningen är modern och kreativ men använder också klassiska tekniker.”

Grundades år 2008

Året var 2008 då köksmästaren Björn Frantzén och konditorn Daniel Lindeberg bestämde sig för att driva restaurang tillsammans. Resultatet blev restaurangen Frantzén/Lindeberg i Gamla Stan i Stockholm. Det var en liten restaurang med plats för 19 gäster. Sin första stjärna i Guide Michelin fick man redan året efter öppning och år 2010 fick man som en av fyra restauranger i hela Norden två stjärnor. Man blev även årets krog samma år på Restauranggalan och år 2013 blev man världens 12:e bästa restaurang i den brittiska tidningen Restaurants. Lindeberg lämnade verksamheten efter ett par år och namnet Lindeberg togs bort från restaurangens namn år 2013. Björn Frantzén drev restaurangen vidare i egen regi och bestämde sig år 2016 för att stänga restaurangen för att öppna upp den på nytt i nya lokaler på Norrmalm i Stockholm. I de nya lokalerna skulle tillagning över öppen eld bli en verklighet och dessutom fick man större ytor att arbeta på. Byggkostnaden uppgick till cirka 75 miljoner och medfinansiär var bland annat Sveriges rikaste kvinna, Antonia Ax:son Johnson som idag är andra största ägare efter Björn Frantzén. Den nya restaurangen öppnade den 30 augusti 2017 och är 521 kvadratmeter stort fördelat på tre våningsplan. Det finns dock endast 23 exklusiva middagsplatser. Efter ett drygt halvår i sina nya lokaler på Norrmalm blev man belönad med tre stjärnor i Guide Michelin, något ingen annan restaurang i Sverige lyckats att uppnå tidigare. I köket jobbar idag Björn Frantzén själv, Marcus Jernmark som kommer från den svenska stjärnkrogen Aquavit i New York och Victor Westerlind som blev årets kock år 2009. Restaurangchef är Carl Frosterud och Chefssommelier är Anna Rönngren.

Maten

För gästerna som äter här är det en upplevelse från början till slut. När man hänger av sig sina kläder i foajén möts man upp av personalen och får sig en titt på kvällens råvaror som finns i den upplysta väggkylen. Man visas sedan till hissen som ska ta en upp till matsalen som domineras av en gigantisk bardisk. I mitten av bardisken grillas det över öppen eld och det är här rätterna avslutas och garneras. Man får själv vara med att ge sitt intryck på rätterna då de färdigställs precis framför en. Maträtter som serveras är bland annat lakritsglaserade kalvbrässpett med finriven citronzest, fattiga riddare med en krämig umamisalt vacce rosse-kräm, 100-årig vinäger australiensisk vintertryffel och piggvar med sås på fermenterad vit sparris, brynt smör och husets Gold Selection oscietra-kaviar. All mat serveras av kockarna själva och en meny kostar 3 000 kronor per person.

Maten