Restaurang Vollmers

Vollmers ligger i Malmö och drivs av de två bröderna Mats och Ebbe Vollmer. Restaurangen var en av de tre första restaurangerna i Malmö som fick en Michelin-stjärna. Detta hände år 2015. Nästföljande år fick de behålla sin stjärna. År 2017 togs nästa steg och de fick två stjärnor i Guide Michelin. Dessa två stjärnor har de behållit sedan dess. Ingen annan restaurang i Skåne har tidigare haft två stjärnor i guiden och i Sverige fanns det sedan tidigare bara fem restauranger som har eller har haft två stjärnor.

Mat och recension

”En intim restaurang med charmig och professionell service, i ett vackert radhus. Den begåvade Mats Vollmer visar några av områdets finaste säsongsbetonade ingredienser i 4, 6 eller 8-rätters menyer med invecklade och utarbetade moderna rätter som är innovativa, perfekt balanserade och fulla av smak”. Så löd motiveringen till de två Michelin-stjärnorna år 2018. Inspektörerna som hade besökt Vollmers var de som skrivit motiveringen. Maten som serveras här ska servera det bästa ur den skånska myllan och lyfta fram dess tydliga smaker och speciella karaktär. Man arbetar mycket med närproducerade råvaror som är säsongsbetonade. Deras måltider har lite annorlunda namn än vad man är van vid att se på en meny. Här finns till exempel ”Barndomsminnen” som är en måltid bestående av spetskål, gris och sherry. Här finns också rätten ”Konkurs” vilket är havskräfta, kålrabbi och mejram och ”Bitter Balans” som består av lamm, jordärtskocka och slånbär. Till efterrätt finns ”Höst” som består av hallon, rödbeta och grädde. Efter namnet på rätten finns antalet mil som råvarorna färdats angivna. Vollmers har alltid fått bra betyg och recensioner i alla sorters sammanhang. När nöjesguiden var där redan innan de fått sin första Michelin-stjärna skrev de; ”Från början till slut är allt som serveras oss av hög kvalitet. Alla som arbetar på restaurangen har full koll på exakt hur respektive rätt ska serveras och presenteras utan att det blir alltför högtravande och pretentiöst. Vollmers är en av pärlorna i krogmalmö och vi vill återvända till restaurangen så fort vi har tillfälle”.

Mats, Ebbe och systerrestaurangerna

Den som har det hårdaste greppet om Vollmers är Mats. Ebbe spenderar mest tid på någon av brödernas andra två restauranger i Malmö, medans Mats spenderar mer tid på Vollmers än hemma. Deras två systerrestauranger är Snapphane och SOT – Steak Och Tapas. Snapphane påminner lite om Vollmers i tänket runt maten som serveras. Menyn fylls av lokala ekologiska råvaror som följer årstidernas skiftningar. Varje rätt på menyn är komponerad med endast tre noggrant utvalda huvudingredienser. Resultatet av att arbeta med säsongsbetonade råvaror gör att menyn kan förändras plötsligt, ibland dagligen. Bröderna Vollmers presenterar Snapphane som ”Skånes mest säsongsanpassade bistro”. I och med SOT expanderade bröderna rejält, från Vollmers 20 platser till SOT med 200 platser och á la carte-meny. Restaurangen ligger i källaren på Mayfair Hotell i Malmö och är tvådelad. Man kliver in i en tapasbar och längre in gömmer sig ett större steakhouse. Bröderna Vollmers restauranger går bra och chansen att Restaurang Vollmer kommer få behålla sina två Michelin-stjärnor även nästa är stor.