Stjärnkocken mathias dahlgren satsar på vegetariskt

Nu börjar även stjärnkockarna att haka på den heta trenden med vegetarisk mat. Vegetariska rätter har länge varit bannlyst från finkrogarnas menyer. Ingen kock med självaktning hade väl fått för sig att servera dyr gourmetmat utan kött. Allt detta har ändrats de senaste åren och nu tävlar kändiskockarna om att kunna ta fram den ena vegetariska rätten efter den andra till sina finsmakarmenyer. Mathias Dahlgren är en av våra mest namnkunniga kockar. Hans restaurang Matsalen var en riktig finkrog och låg inhyst i lokaler på Grand Hotell på Blaiseholmen. Den var också belönad med två stjärnor i Guide Michelin. Nu är den borta när Dahlberg en dag bestämde sig för att haka på den senaste trenden inom mat och skapa en finkrog med endast vegetarisk mat. Rutabaga blev född och öppnade i samma lokaler där Matsalen låg.

Fin mat men lite mer tillgänglig

Att beställa en avsmakningsmeny med vin till på Matsalen kunde kosta som en hel weekendresa och tanken med Rutabaga är att det ska serveras finmat men restaurangen ska ändå vara lite mer tillgänglig än Matsalen som också hade en lång väntelista trots sina höga priser. Dahlberg jobbar med ett team av andra kockar och tillsammans jobbar de fram rätter med råvaror från växtriket som ska överraska. Tanken är att erbjuda gästerna någonting utöver det vanliga till priser som fler kan ha råd med. På Rutabaga ska man kunna ta ett spontanbesök och det finns fler platser än på Matsalen som endast tog emot en liten exklusiv klick av personer varje kväll. Drivkraften hos Dahlberg är att han vill skapa någonting nytt och att just växtbaserad mat är ju någonting som uppmärksammas allt mer.

Finns även som bok

För att få lite draghjälp till att göra sin nya restaurang känd har Dahlgren tagit till ett gammalt hederligt kockknep, nämligen att ge ut en kokbok med samma namn där det finns recept på maten som serveras. Mycket smart eftersom lanseringen av en kokbok ofta uppmärksammas i media. Fint också för den som vill få smaka vegetarisk finmat men inte har medel till att boka bord på Rutabaga. Rätterna i boken är anpassade efter att enkelt kunna tillagas i hemmet av fritidskocken. De kan serveras till vardag så väl som till fest och kan ätas helt fristående eller som tillbehör till kött, fisk eller fågel. Boken tar också upp hur man enkelt kokar en god buljong, bakar bröd och tillverkar goda vegetariska pålägg att ha på brödet. Läsaren får även lära sig en del näringslära av kocken Mathias Dahlgren som är en av Sveriges mest prisbelönade kockar.

Fin mat men lite mer tillgänglig

Välj liten eller stor meny

På Rutabaga kan du välja mellan två olika menyer, den lilla och den stora. Priset för den mindre är en knapp femhundring och den större menyn kostar cirka 700 kronor. Överkomliga priser helt klart även om det inte är den mest prisvärda menyn i stan. Kocken Dahlgren och hans team av kockar vill visa att vegetarisk mat inte alls behöver vara tråkig och smaklös som många tror. Många har ju fördomar om vegetarisk kost, att den inte mättar, inte smakar någonting och så vidare. Det vill Rutabaga ändra på genom att laga till spännande rätter med fräscha råvaror.