TakeOver Sverigeturné

Bland alla fjorton utmärkelser som White Guide delade ut på galan i mars 2017 så var en av kategorierna Årets banbrytare. Denna utmärkelse hyllar förnyelse och ges till en satsning som tagit ett radikalt grepp inom det gastronomiska köket och därmed påverkat restaurangkulturen. Detta ska ha resulterat i en annorlunda restaurangupplevelse som man gärna vill uppleva igen och därmed har potential att fortsätta. Årets banbrytare 2017 blev TakeOver ”för att med en smart pop-up-turné lyft fram och skapat efterlängtad buzz kring kvinnliga förebilder i restaurangköken med några av Sveriges främsta kockar vid grytorna”.

Ett kvinnligt kocknätverk

TakeOver Sverigeturné är en så kallad gästspelturné där kvinnliga kockar går in och för en kväll tar över köket på några av Sveriges bästa restauranger. 2015 gästspelade åtta kvinnliga kockar på en restaurang i Gamla Stan i Stockholm. Detta blev mycket uppskattad av gästerna och det blev snabbt fullbokat. Ett initiativ till att fortsätta med detta i en organiserad form föddes och TakeOver Sverigeturné startade. Strax därefter gick Sveriges ledande restauranggrossist, Martin & Servera, in som huvudsponsor. TakeOver drivs idag av Lisa Lönner Pulkkinen och Linn Söderström och omfattar 150 av Sveriges bästa kvinnliga kockar. Linn Söderström är känd som Kock-Linn på P3 och frilansande privatkock. Lisa Lönner Pulkkinen drev restaurangen Husmor Lisa Fine Home Dining fram till 2017. Nu arbetar hon på Aveqia som kock och kursledare för olika matlagningsaktiviteter. För Lisa och Linn är TakeOver viktigt och de känner stor stolthet över initiativet. Som förklaring till varför TakeOver startades sa de; ”Vi var lite trötta på debatten om att det finns så få kvinnor i köken, vi vill med detta istället ge de duktiga kockar som är kvinnor som faktiskt finns därute en möjlighet att visa upp sin kompetens och göra det vi är bra på, nämligen laga mat. Våra kockar skapar varsin rätt som tolkar restaurangens matfilosofi, så att de får visa upp sin personliga profil inom matlagning”.

Turnén 2016 och 2017

Under TakeOver Sverigeturné 2016 gästspelade de kvinnliga kockarna på fyra olika restauranger i Stockholm, Malmö och Göteborg. Några av de kockarna som deltog under 2016 var Marion Ringborg, Malin Karlsson, Linn Söderström, Katja Nyqvist, Lisa Lönner Pulkkinen, Elvira Molin och Emelie Nielsen. Tillsammans har de erfarenhet som sous chef, köksmästare, frilanskock och restaurangchef. Flertalet kockar som ingår i TakeOver Sverigeturné har internationell erfarenhet och individuellt vunnit utmärkelser för sitt matlagande. Under 2016 gästade kockarna två restauranger, Pocket City i Stockholm och REX Brasserie i Umeå. Det blev deras första gång de gästspelade på en restaurang i norra Sverige. I Umeå varade gästspelet under två dagar och inleddes med en rad seminarium om framtidens mat och avslutades med en femrätters meny där varje kock lagade en rätt vardera. De kockar som medverkade var Agnes Fällman, Frida Nilsson, Franciane Tartari, Lisa Lönner Pulkkinen och Linn Söderström. Då TakeOver Sverigeturné blivit en succé får vi med största sannolikhet se en fortsättning under 2018. Det som nu återstår är att se vilka restauranger det är som får äran att ta emot de kvinnliga kockarna.