Vad är skillnaden mellan vegan och vegetarian

Om man är en vegan eller vegetarian vet man säkert skillnaden mellan dessa två begrepp. Det finns dock en stor grupp människor som inte ser någon skillnad mellan dem och använder dessa ord växelvis medan skillnaden är väldig stor. Det är knappast överraskande när personal på restaurangen tror att vegetarianer äter fisk eller att grädde är vegansk. Numera kan man hitta många anpassade produkter för veganer och vegetarianer i butikerna eller på nätet, liksom många restauranger erbjuder en sådan typ av rätter. Det är värt att bekanta sig med detta ämne och lära känna båda typer dieter. Låt oss fokusera på verkliga likheter och skillnader.

Veganer och vegetarianer – likheter

Naturligtvis har veganism och vegetarianism mycket gemensamt. Veganism är en mer konservativ form av vegetarianism. Både veganer och vegetarianer äter inte kött och animaliska produkter. Nötkött, kyckling, fisk, gelatin- dessa produkter utesluts kategoriskt från båda gruppernas menyer. Uteslutning av kött från kosten kommer vanligtvis från etiska och moraliska motiv, men handlar ofta också om att välja en hälsosammare livsstil. Veganer och vegetarianer vill undvika djurens lidande. Därför avgår de också från de kläder som är gjorda av läder, till exempel skor eller handväskor.

Veganska

Veganska och vegetariska menyer är ganska lika varandra. De är baserade främst på konsumtion av grönsaker och frukt i olika former. Animaliskt protein ersätts av vegetabiliskt protein. Nödvändiga fetter tillhandahålls av nötter och vegetabiliska oljor. Vanligtvis är vegetarianism det första steget att bli vegan.

Veganer kontra vegetarianer

Även om veganism och vegetarianism har mycket gemensamt, finns det en grundläggande skillnad mellan dem. Veganer, i sina begränsningar, går ett steg längre och ger helt upp animaliska produkter. När man besöker en vegansk vän kan man vara säker på att man inte hittar mjölk, ägg, smör eller ost i kylskåpet. Veganer äter inte honung heller. Valet att bli en vegan har också ett större etiskt värde. Det är en livsstil baserad på djurens välbefinnande. Så när man väljer kläder eller kosmetiker måste veganer vara säkra på att inget djur har lidit under dess produktion. Deras köp är mycket mer tankeväckande, kräver mer forskning och behovet av att söka efter produkter på Internet. Att vara vegan innebär också att undvika underhållning som direkt skadar djur – jakt, cirkus, zoo.

Är det värt det?

Svaret är ganska enkelt, definitivt ja. Dietister tror att en väl genomtänkt och välbalanserad vegetarisk eller vegansk diet är hälsosam och kan användas med framgång under lång tid.

Det är dock viktigt att ersätta produkter med deras veganska motsvarigheter som är nödvändiga för att ens kropp ska fungera korrekt. Dessutom kräver en vegansk diet användning av kosttillskott som kompletterar de vitaminer och mineraler som är nödvändiga för kroppen och kan saknas på grund av dieten. Det gäller mineraler som veganska rätter inte tillhandahåller.

Människor som är på vegetarisk eller vegansk diet lider inte av fetma, har lägre kolesterolnivåer i blodet, lägre blodtryck. Det är viktigt att komma ihåg att varje diet är bra om den förser människans kropp med alla nödvändiga mineraler.