Vegetariska Och Veganska Alternativ Till Populära Rätter

Att byta ut våra favoriträtter som innehåller kött mot vegetariska eller veganska alternativ kan vara svårt till en början. Men med alla fördelar som vegetarisk och vegansk kost har, för hälsan, för miljön och för djuren, tycker många idag att det kan vara värt ett försök. Sanningen är den att det finns en hel del alternativ till kött som de som konsumerar animaliska produkter regelbundet kanske inte känner till. USA introducerades till exempel för “The Impossible Burger” för ett antal år sedan och folk var chockade över hur likt kött detta veganska alternativ var.

Vegetariska och Veganska Alternativ i Sverige

Vi i Sverige har också många goda alternativ till hamburgare. Ett av de bästa sådana är förvånande nog att använda en vanlig portabellosvamp istället för nötkött. Om du inte är vegan kan du doppa svampen i lite ägg och panko innan du steker den. Halloumiburgare är ett annat vegetariskt alternativ som har blivit mycket populärt i Sverige. Anamma är ett företag som tillverkar 100 % vegansk mat i sina anläggningar i södra Sverige. De har bland annat samarbetat med McDonald’s för att tillverka deras McVegan. Anamma har också fantastiskt goda vegobullar som kan få vem som helst att glömma de traditionella svenska köttbullarna som innehåller animaliska produkter. Anamma tillverkar många andra produkter som exempelvis korv och vegofärs.

pasta bolognese

Och på tal om färs, pasta bolognese och tacos med köttfärssås är två andra populära rätter som är enkla att göra vegetariska eller veganska. Quornfärs har länge varit populärt bland vegetarianer i Sverige. Quorn är gjort av svamp men smakar minst lika gott i en färs som nöt- eller blandfärs gör. Veganer bör dock vara uppmärksamma på att de flesta quornprodukter fortfarande innehåller äggvita och mjölkämnen.En animalisk produkt som många köttätare prisar är förstås bacon. Denna saltiga, fettiga delikatess är svår för många att ge upp. Men det finns veganska alternativ. Ett enkelt och naturligt substitut är till exempel vanliga vita champinjoner. Om dessa skivas tunt, saltas med lite havssalt och steks i olivolja kan de komma att likna bacon i många rätter. Kung Markattas marinerade tofu med mild chili-smak fungerar också utmärkt om den tärnas och steks i olja. Krispigheten och smaken kan tillfredsställa alla våra bacon-behov. Även om en vegetarisk kost gör enormt stor skillnad för miljön så är det viktigt att komma ihåg att mjölkprodukter fortfarande har stor påverkan på vår redan överansträngda planet. Därför är det en bra nyhet att Magnum nu har introducerat en vegansk glass. Denna chokladtäckta mjölkbomb har varit en sommarfavorit för många svenskar, och många kanske är skeptiska till att byta ut den. Men frukta ej, Magnum Vegan kommer inte göra dig besviken.

Oatly

Oatly, som har tagit Sverige med storm med sin goda havremjölk, har även de lyckats imitera den goda glassmaken utan att använda animaliska produkter. I sitt sortiment har de bland annat choklad-, vanilj- och jordgubbsglass. Att helt ge upp alla sina favoriträtter med kött och animaliska produkter kan verka läskigt, men genom att testa alla de goda vegetariska och veganska alternativ som finns kanske du upptäcker att du också kan göra skillnad genom dina matvanor.