Vegetariska restauranger i stockholm

Den senaste trenden inom matlagning är just nu vegetarisk mat. Alla vill gärna skylta med att de äter mer och mer vegetariskt. I matlagningsprogram på TV visas det upp trix och tips på hur du lagar till god och näringsrik vegetarisk mat. Instagram fylls av bilder på vegetariska rätter. Den som vill leva klimatsmart är extra noga med att äta mer grönsaker. Grönsaker ger mindre utsläpp av koldioxid och är därför bättre för klimatet. En vegetarisk kost är också bra för hälsan då den innehåller mindre fett och mer näringsämnen. Den som vill testa på att äta vegetariskt men känner sig osäker på hur man ska laga maten kan börja med att gå på en restaurang för att smaka. Idag finns ett stort utbud på bra restauranger som erbjuder vegetariska rätter. En del av dem erbjuder endast vegetarisk kost och en del erbjuder både rätter med kött och en del med endast grönsaker. Naturligtvis är utbudet störst i våra större städer och här har vi listat några bra vegetariska restauranger i Stockholm.

Sally Voltaire & Systrar

Passa på att förena shoppingrundan med ett restaurangbesök. I samma hus som Åhléns City finns Sally Voltaires mysiga restaurang och kafé. Sally är dotter till Lotta Voltaire som har vana av att driva restauranger så Sally har att brås på. Här kan du njuta av goda vegetariska rätter lagade av ekologiska och närproducerade råvaror. Mycket av menyn är rawfood-inspirerat, precis som på mamma Lottas restauranger. Är du inte tillräckligt hungrig för att äta en hel måltid kan du njuta av rawfood och veganskt fika som dadelbollar och nötkakor. Den som inte vill äta helt vegetariskt kan ta en rätt med fisk eller skaldjur. Kött serveras dock inte här.

Sally Voltaire & Systrar

Mathias Dahlgren Rutabaga

Stjärnkocken Mathias Dahlgren hade tidigare en riktig stjärnkrog, Matsalen, som han valde att stänga för några år sen. Istället öppnade han Rutabaga för att han ville bjuda stockholmarna på vegetarisk kokkonst i världsklass. Rätterna på menyn är inspirerade av hela världens matlagning och bjuder på spännande och nytänkande smakkombinationer. Här serveras lakto- ovovegetarisk mat och det finns även en del veganska alternativ. Det går att både få äta en hel middagsmeny med flera rätter eller komma in och få någonting snabbt.

Farang

Denna restaurang med influenser från Sydostasien och Thailand bjuder på en kulinarisk upplevelse med en avsmakningsmeny. Rätterna lagas av exklusiva råvaror som bananblomma och kryddas varsamt till att smaka som österns heta matlagning. Här beställer du en färdig meny som varieras ibland. Maten på Farang är vegansk eftersom den tillagas med kokosgrädde och olja istället för mejeriprodukter och smör.

Taku-Taku

Sveriges första snabbmatskedja med vegansk mat erbjuder läckra rätter som tilltalar även köttätare. Finns på tre ställen i Stockholm och kommer förhoppningsvis att spridas ut över landet. Konceptet är inspirerat från Los Angeles där hälsosam snabbmat varit en grej länge. Vad sägs om tacos och yum buns med goda veganska fyllningar.

Seyhmus

Seyhmus på Södermalm har bara hemlagat och kravodlat på sin meny. Det är ett delikafé med inspiration från mellanöstern med många goda röror och smårätter som kan ätas på plats eller ta som take away.