White Guide

White Guide är nordens ledande restaurangguide och har getts ut sedan 2005. White Guide är en ansedd guide inte bara i Sverige utan även i övriga norden. Sedan 2013 finns också White Guide Café som presenteras de 300 bästa caféerna i Sverige. White Guide Nordic slår samman nordens White Guide-restauranger och listar här de 300 bästa restaurangerna i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island, Grönland och även Estland.

White Guides utveckling

År 1985 startade Vägarnas bästa, och var en restaurangguide som listade cirka 650 krogar runt om i hela Sverige. Guiden var ett uppskattat verktyg för att uppleva både mat och matkulturer runt om i Sverige. I Vägarnas bästa fanns både de traditionella restaurangerna men även gårdsbutiker fick en chans och kom ofta med i guiden. Det sista året som Vägarnas bord publicerades fanns även 36 golfrestauranger med, samtidigt listade man Årets mest prisvärda krog och Årets Upptäckt. Två år efter starten av Vägarnas bästa, 1987, gav sig en annan restaurangguide in i matchen, Gourmet 199 Bord. Denna guide hade årligen en utgivning av deras guide där branschens yrkesmänniskor samlades. Priser som delades ut var bland annat Årets bästa restaurang, Årets krögargärning, Årets bubblare och Årets vinmakare. År 2004 slogs dessa två guider samman till en guide. Den nya guiden skulle dels beskriva och särskåda Sveriges allra bästa matupplevelser i text som Gourmet 199 Bord gjort, och dels vara en heltäckande och praktisk vägvisare till olika restauranger i flera olika genrer och olika prisklasser runt om i hela Sverige. Den nya guiden fick namnet White Guide. Sedan starten av White Guide har den ansetts vara den främsta restaurangguiden i Sverige och man har även börjat bryta ny mark genom att som man gjorde år 2012, lägga till ett avsnitt som handlar om barer. Man har även lanserat White Magazine som innehåller artiklar om utvalda restauranger och går på djupet i trenderna och går bakom kulisserna på de kända krogarna. 2013 startade man White Guide Café och samma år kom White PAPER som ges ut fyra gånger per år. White PAPER är packat med inspiration, insikter och reportage om råvaror, gastronomi, drycker och mycket annat och lanseras som ett gastronomiskt magasin för proffs och passionerade amatörer. För den nyfikna är det ett populärt magasin då man får inblickar bakom kulisserna i det dynamiska kroglivet. I sin White Guide delas restaurangerna in i fem olika klasser baserat på poäng. De olika klasserna är Internationell mästarklass, Mästarklass, Mycket god klass, God klass och sist men inte minst Också ett bra ställe.

White Guide Gala

Varje år hålls White Guide Gala där årets bästa restauranger och restaurangupplevelser koras. Galan hålls i mars varje år och på plats brukar mer än 1 000 personer från restaurangnäringen, media och opinionsbildare vara. År 2017 delades fjorton olika priser ut. Dessa var Årets bästa restaurang, Årets stjärnskott, Årets banbrytare, Årets serviceupplevelse, Årets Merroir Award, Årets Terroir Award, Årets hållbara gastronomi, Årets ölupplevelse, Årets vinupplevelse, Årets värt en resa, Årets hjärtekrog, Årets rising star, Årets smakutvecklare i livsmedelsbranschen och slutligen Årets hyllning av en långtida betydelsefull gastronomisk gärning.